Formatul și tipul anunțurilor Facebook Ads

Formatul și tipul anunțurilor Facebook Ads

O reclamă bună întotdeauna va vinde. Dar ce înseamnă o reclamă bună în Facebook Ads? În drumul tău spre a crea acele anunțuri care aduc conversii, pe lângă toate setările făcute, nu uita să iei în calcul un aspect important: vizualul. 


Facebook este locul în care comunicare are loc prin intermediul imaginilor. Fie că vorbim despre postările prietenilor, postările brandurilor sau a reclamelor acestora, pentru a atrage atenția oamenilor ai nevoie de imagini care să iasă în evidență într-un feed plin de informații. 


În promovarea online prin intermediul platformei Facebook, imaginea sau video-ul sunt elementele cele mai importante. O imagine interesantă îl va face mereu pe utilizator să se oprească și să interacționeze cu reclama, să citească mesajul pe care vrei să îl comunici, sau chiar să realizeze acțiunea menționată în call-to-action-ul inclus în anunțul tău.


În acest articol vom discuta despre următoarele aspecte:

  • tipurile de format pentru anunțurile Facebook;
  • cum să faci imagini interesante;
  • locurile în care pot fi plasate anunțurile.

Formatul anunțurilor Facebook Ads

Facebook ne pune la dispoziție mai multe tipuri de format pentru anunțuri, pentru a promova produsul, serviciul sau brandul.  


Imagine

Este formatul care îți va deveni cel mai bun prieten în promovarea online și este des utilizat pentru:

  • a atrage interesul publicului asupra brandului, produsului sau serviciului;
  • a transmite un simplu mesaj;
  • a crea o legătură cu publicul țintă.


Ține întotdeauna cont de specificațiile imaginilor cerute de Facebook. Principalele aspecte care te vor ajuta să realizezi un vizual potrivit platformei și cu un impact cât mai mare sunt următoarele:   

  • rezoluția imaginii;
  • dimensiunea imaginii, minim 1080 x 1080 pixels.
  • procentul textului scris pe imagine (mai puțin de 20%);
  • conținutul simplu, concentrat pe un singur mesaj;


În imaginile următoare am subliniat aspectele importante ale formatului unei single image: textul anunțului, titlu, descrierea și butonul de acțiune pe care îl poți selecta din câmpul oferit de platformă. 


Este recomandat ca textul anunțului tău să conțină beneficiile principale în primele 125 de caractere, și pe celelalte în continuare, urmând să fie accesate prin butonul de See More de către cei interesați. În acest mod, vei comunica eficient informația importantă și va fi vizibilă în toate locurile în care reclama va fi afișată. 

1 Agentie marketing online Maximize - Format anunturi - Imagine - editare


Aceasta este partea în care editezi anunțul tău, pui textul, titlu, descrierea și link-ul pe care vrei să ajungă utilizatorii. 


2 Agentie marketing online Maximize - Format anunțuri - Imagine - preview

Iar aici este locul în care poți vedea cum va fi afișată imaginea și cum se încadrează textele scrise.


În etapa de creație a campaniei ai opțiunea de a vedea cum va fi afișată imaginea în diferite locuri în care va fi promovată (Facebook sau Instagram News Feed, Story etc)  sau formatul pentru diverse dispozitive (Desktop, Mobile etc.). 


Acest mod de a previzualiza partea creativă a campanie te va ajuta să aduci modificările necesare în cazul în care textul nu se încadrează cum ai vrea sau titlul este prea lung, etc. 


Mai mult de atât, fiindcă apare diferit, sunt locuri în care reclama este afișată doar parțial și te poți concentra să ajungă mesajul dorit la public. Poți observa în imaginile exemplu de mai jos.

3 Agentie marketing online Maximize - Imagine - Afisare Fb search _ feed


De exemplu, dacă reclama este plasată și în Facebook Right Column, imaginea este foarte mică și textul afișat este partea de Headline din anunț. Un headline atrăgător (Transport Gratuit) va impulsiona utilizatorul să vrea să afle mai multe informații. 


4 Agentie marketing online Maximize - Imagine - Afisare Instant articles _ in-stream video

Video 


Utilizarea formatului video oferă posibilitatea de a transmite ușor mesajele emoționale către publicul dorit. Este instrumentul prin care poți spune povestea ta, despre brand, serviciu sau produs. Clipul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:


  • înregistrarea video să fie realizată la o rezoluție mare;
  • sunetul să fie clar;
  • video-ul trebuie să fie pregătit și pentru a fi vizionat fără sunet, deoarece utilizatorii aleg să vizioneze de cele mai multe ori cu sunetul oprit (mai ales când sunt în spații publice). Asta înseamnă ca video-ul să aibă titluri sau chiar subtitrări;
  • creează video-uri scurte pentru a păstra atenția până la final (recomandat maximum 30 secunde);
  • folosește momentele importante la începutul video-ului, primele secunde contează în decizia de a viziona mai departe materialul. Pune acolo mesajul principal pe care vrei să îl transmiți, sau ceva ce va atrage atenția;
  • folosește formatul vertical, mulți utilizatori folosesc interfața din aplicația mobilă;
  • brandul să fie vizibil (Logo), astfel publicul să-l identifice imediat și să îl rețină.

5 Agentie marketing online Maximize - Video - Cadru 1-2

6 Agentie marketing online Maximize - Video Cadru 3-4

Imaginile prezentate mai sus sunt print screen-uri dintr-un videoclip de prezentare a mai multor produse. În realizarea acestui material s-a ținut cont de aspectele importante, menționate mai sus, precum: 

  1. Logo-ul este prezent pe toată durata materialului;
  2. Textele sunt scurte, pentru a specifica beneficiile produselor și pentru a putea fi vizualizat fără sunet;
  3. Formatul este vertical, astfel încât se încadrează foarte bine în mai multe locuri de plasare a reclamei (Facebook/Instagram Feed, Story etc.);
  4. Durata video-ului se încadrează în 30 de secunde;
  5. Ultimul cadru este imaginea cu logo-ul brandului, asta pentru a rămâne în memoria persoanei care vizualizează clipul.

7 Agentie marketing online Maximize - Video 30 secunde

Carusel manual

Acest format te ajută să promovezi campanii cu minimum două imagini până la maximum 10. Poți folosi acest tip de anunț pentru ca spune o poveste sau pentru a promova mai multe produse/servicii.

8 Agentie marketing online Maximize - Carusel manual - Design

Fiecare imagine are titlul ei, descriere, link către care va face trimitere și un buton de acțiune („Cumpără acum” sau ce alegi din lista oferită din Facebook Ads Manager).


Bineînțeles și cu ajutorul acestui format putem atrage atenția publicului țintă și putem crește performanța campaniilor Facebook. Avem și câteva recomandări simple de luat în considerare, cum ar fi:

  • utilizarea imaginilor care, deși promovează servicii/produse diferite, fac parte din același cadru sau sunt asemănătoare, astfel prezentarea va avea o continuitate;
  • textele utilizate pentru titlu și descriere sunt elemente importante și este recomandat să fie scurte și atrăgătoare;
  • folosește în prima parte a caruselului o imagine de impact, să atragă atenția, astfel utilizatorul va rămâne să vizualizeze și restul produselor prezentate;
  • fiecare imagine are propriul link, astfel încât poți trimite utilizatorul direct către pagina produsului/serviciului sau te poți folosi de un link cu trimitere către o categorie de produse;
  • pentru că acest format îți permite să promovezi până la 10 imagini, există și opțiunea de a bifa să fie afișată ca primă imagine cea cu performanța cea mai ridicată;
  • dimensiunea imaginii, minim 1080 x 1080 pixeli.

9 Agentie marketing online Maximize - Carusel manual - V1
Varianta 1
10 Agentie marketing online Maximize - Carusel manual - V2
Varianta 2


Imaginile prezentate sunt parte dintr-un carusel manual în care sunt promovate diferite culori ale produsului, ilustrate într-un cadru asemănător. Singurele diferențe sunt culorile folosite și textele din Headline-ul reclamei, în care am pus beneficiile produselor.   


Formatul carusel te poate ajuta să evidențiezi caracteristicile produsului și/sau diferite culori și modele, după cum poți observa în imaginile prezentate mai jos. 


Pentru promovarea acestor produse am folosit formatul carusel pentru a arăta gama disponibilă de culori și a accentua textura materialului din care sunt realizate produsele. 


11 Agentie marketing online Maximize - Carusel manual - Textura

În formatul carusel pot fi selectate de la 2 până la 10 imagini, iar pentru a ilustra cât mai bine acest tip de anunț am creat imaginea de mai jos. 


12 Agentie marketing online Maximize - Carusel Manual - V3

Carusel dinamic

Acest format este util atunci când ai un număr mare de produse sau servicii în catalog și vrei ca acestea să fie afișate automat în campaniile de promovare.


Caruselul dinamic oferă posibilitatea de a promova diferite categorii de produse/servicii fără a mai fi nevoie să setezi manual câte o imagine și descriere pentru fiecare.

 

Pentru a seta un anunț dinamic există două variante:

  1. Campanie cu obiectiv Catalogue Sales > afișarea anunțului va fi direct dinamică
  2. Campanie cu obiectiv Conversions > aici ai opțiunea de a selecta ce format să fie pentru anunț și bifezi „Dynamic formats and creative” pentru a rula anunț dinamic

13 Agentie marketing online Maximize - Carusel dinamic- Ad setup

Formatul dinamic îți oferă mai multe variante pentru a adăuga detalii anunțului, precum: preț, diferite moduri în care poți afișa prețul, culori și forme, chenar pentru poze și pe toate le setezi din secțiunea „Edit creative”.

14 Agentie marketing online Maximize - Carusel dinamic - Edit creative

Am ales, pentru anunțul prezentat mai sus, să utilizez un chenar simplu, cu o margine neagră pe care apar scrise logo-ul și numele site-ului. Negrul folosit pentru chenar încadrează foarte bine produsele, scoate în evidență culorile acestora și nu distrage atenția de la produs.


În completare am ales afișarea prețului într-un chenar negru și textul scris cu alb, pentru a fi la fel cu chenarul realizat. 

Astfel poți alege orice design vrei din lista standard și poți personaliza imaginea. 


Un chenar poate include ce îți dorești pentru prezentare, poate fi doar logo-ul, poate fi o linie simplă, sau poate avea diferite tematici: Crăciun, Black Friday, Anotimpuri, reduceri etc. 


Acesta poate fi realizat în diferite programe pentru editarea imaginilor, nu poate fi realizat din platforma Facebook. 


15 Agentie marketing online Maximize - Carusel dinamic -chenar

Mai mult de atât, poți opta ca anunțurile cu afișare dinamică să înceapă cu o imagine sau un video Intro. 


Te poți folosi de această opțiune pentru un banner de prezentare, de exemplu pentru o categorie specială de produse sau pentru a evidenția o reducere etc.. 


La fel, poți folosi și un video scurt de prezentare, de 3-5 secunde, cât să atragă atenția asupra anunțului. 


Pe lângă cardul „Intro”, poți selecta și cardul „Profile”, iar la sfârșitul Caruselului dinamic se va afișa imaginea de profil a brandului.

16 Agentie marketing online Maximize - Carusel dinamic - cards

Poate părea complicat la prima vedere, cu atâtea informații, dar te asigur că este de fapt foarte simplu și de mare ajutor să setezi o campanie cu anunț dinamic. Mai ales că toate aceste setări pe care ți le-am comunicat mai sus sunt ușor de găsit, iar toată munca o face catalogul: afișează automat produsele și informații despre acestea. 


Collection (Colecție)

Acest format este descris ca o experiență instantanee, ce aduce un mod captivant de interacțiune dintre utilizator și brand prin intermediul platformei din aplicația mobilă. 


Tipul de anunț colecție afișează produsele într-un format interesant fără a trimite utilizatorul pe site. Acesta poate vizualiza ofertele direct din interfața Facebook și astfel este eliminat un pas în care utilizatorul poate renunța în a descoperi mai multe despre anunț. 

17 Agentie marketing online Maximize - Colecție - afișare

Un anunț în formatul Colecție include o imagine copertă sau un video, urmate în partea de jos de produse sau servicii afișate în mod dinamic. Astfel, în momentul în care utilizatorul va da clic pe coperta anunțului, se va deschide o nouă pagină pe tot ecranul telefonului. 


Numărul produselor afișate sub copertă, imagine sau video, poate varia în funcție de locul plasării anunțului (Facebook News Feed, Instagram feed sau Instagram Stories). 


Facebook ne oferă câteva sugestii care ne pot ajuta să creștem performanța unui anunț de tip colecție, precum: 

  • utilizarea unor imagini/video captivante pentru copertă, astfel încât să încurajeze utilizatorul să dea clic, să descopere produsele/serviciile;
  • selectarea afișării dinamice a produselor, astfel încât Facebook selectează automat produsele populare cu probabilitate de cumpărare;
  • dacă nu alegi afișarea dinamică, ci selectarea manuală a produselor, asigură-te că ai ales un număr mare de produse pentru a crește interesul utilizatorilor pentru reclama ta și a avea mai multe șanse de a vinde;
  • utilizează un product set care conține mai mult de 50 de produse, în acest fel permiți platformei să selecteze produsele relevante;
  • folosește pentru anunț un link destinație, care trimite utilizatorul către o categorie variată de produse.

18 Agentie marketing online Maximize - Colecție - editare 1
Editare Anunț Facebook Ads
19 Agentie marketing online Maximize - Colecție - preview
Preview Anunț Facebook Ads
20 Agentie marketing online Maximize - Colecție Headline
Colecție Headline Anunț Facebook Ads


În imaginile prezentate mai sus am pus în evidență aspectele importante ale formatului colecție. În prima parte selectezi catalogul contului, apoi selectezi setul de produse pe care dorești să îl promovezi și apoi coperta video sau imagine. 


După ce ai finalizat partea aceasta, formulezi o descrierea potrivită anunțului tău și pui link-ul către care va fi trimis utilizatorul. Apeși butonul Done și gata, anunțul este pregătit să-ți aducă conversii. 


Ad Placements - unde se afișează anunțurile pe Facebook și Instagram

Locul în care poți afișa reclama ta se numește Placements (Poziţionări) și această secțiune se găsește în partea a doua a campaniei, adică în Ad set. 


Poți alege ca reclama să fie afișată pe următoarele platforme: Facebook, Instagram, Messenger și Audience Network, în funcție de obiectivul dorit. Anumite anunțuri din reclame nu pot fi afișate decât pe unele dintre opțiunile de mai jos. 


Este recomandat să alegi variantă de selectare automată și Facebook alege locurile potrivite pentru a promova reclama ta. Sau dacă vrei să promovezi reclama ta doar pe una dintre cele 4 platforme sau doar în anumite locuri, atunci poți selecta manual variantele. 

21 Agentie marketing online Maximize - Ad Placements - V1
22 Agentie marketing online Maximize - Ad Placements - V2
23 Agentie marketing online Maximize - Ad Placements - V3


Feeds 


  • Facebook News Feed - Anunțurile apar în secțiunea „Noutăți” pe mobil sau pe desktop când utilizatorii folosesc Facebook.
  • Instagram Feed - Anunțurile apar doar în secțiunea „Noutăți” pe mobil, când utilizatorii folosesc aplicația Instagram pe dispozitive mobile.
  • Facebook Marketplace - Anunțurile apar în pagina de pornire Marketplace sau atunci când o persoană răsfoiește Marketplace în aplicația Facebook. 
  • Facebook video feeds -  Anunțurile apar între clipuri video organice, în mediile destinate clipurilor video, în Facebook Watch și în secțiunea Noutăți pe Facebook.
  • Facebook right column - Anunțurile apar în coloanele din dreapta pe Facebook atunci când utilizator folosește Facebook varianta desktop.
  • Instagram Explore - Anunțurile apar în experiența de navigare când cineva apasă pe o fotografie sau pe un clip video.
  • Messenger Inbox - Anunțurile apar în pagina Home din Messenger.


Cu ajutorul afișărilor în Feed creezi o legătură cu publicul, crești vizibilitatea brandului sau afacerii și încurajezi interacțiunea dintre public și reclamele tale. 

24 Agentie marketing online Maximize - Ad Placements - feed

Stories


  • Facebook Stories - Anunțurile apar în poveștile utilizatorilor de pe Facebook.
  • Instagram Stories - Anunțurile apar în poveștile utilizatorilor de pe Instagram.
  • Messenger Stories - Anunțurile apar în poveștile utilizatorilor de pe Messenger.


Prezinți brandul sau produsele tale cu ajutorul imaginilor verticale, care vor fi afișate pe întreg ecranul. Poți realiza imagini cu dimensiuni specifice pentru acest tip de Poziționare sau pot fi ajustate automat în vederea optimizării pentru formatul ales chiar din setarea creativelor. 


25 Agentie marketing online Maximize - Ad Placements - edit
26 Agentie marketing online Maximize - Ad Placements - stories

In-stream

  • Facebook in-stream videos
  • IGTV videos


Afișarea in-stream captează atenția utilizatorilor în timp ce aceștia vizualizează clipuri video.

Search

Facebook search result. Crește vizibilitatea brandului tău în momentul în care utilizatorii caută în Facebook. 


Messages

Messenger sponsored messages. Anunțul tău apare în lista mesajelor utilizatorilor. 


In-article

Facebook Instant Articles. Reclama ta este afișată utilizatorilor care citesc articole. 


Apps and sites


  • Audience Network native, banner and interstitial
  • Audience Network rewarded videos
  • Audience Network in-stream videos


Publicul țintă poate fi atins și prin intermediul aplicațiilor sau a unor site-uri web externe platformei de Facebook. 


Toate aceste informații, despre unde și cum va fi afișată reclama ta, le găsești în momentul în care setezi campania și poți alege ce se potrivește cel mai bine cu obiectivele tale. 


Tot aici la setarea Placements afli detalii despre dimensiunile recomandate de Facebook pentru fiecare tip de poziționare a reclamei. 

27 Agentie marketing online Maximize - Ad Placements - network


CONCLUZII

În concluzie, imaginea este primul contact pe care utilizatorul îl va avea cu brandul tău, cu produsele sau serviciile tale. Contează ca vizualul să fie motivul pentru care se opresc să interacționeze cu reclama și apoi să devină clienții tăi. 


Facebook ne pune la dispoziție instrumentele necesare pentru a ne atinge scopul, pentru a comunica eficient cu publicul țintă și a realiza reclame captivante, specifice fiecărui tip de format sau loc în care reclama este afișată. 


Ține cont de recomandările platformei Facebook și sigur reclamele tale vor atrage publicul dorit. Alege tipul de anunț Facebook Ads care consideri că ți se potrivește sau utilizează o varietate de formate și vezi care îți aduce cele mai bune rezultate.


Spor la conversii!

Abonează-te la Newsletter
👉 Idei unice și tehnici de scalare
👉 Studii de caz din interiorul agenției
👉 Informații prezentate clar și pe scurt
Te-ai abonat cu succes!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

O discuție nu te costă nimic

Dacă vrei să discutăm despre ce rezultate îți putem aduce te invităm să ne contactezi.

Nu forțăm nicio vânzare, vom discuta proiectul tău și dacă te putem ajuta.
Contactează-ne